Sarichioi, Lipovenen, Uspenia, Pensiunea, Poarta Apelor, La Cupric, Camping, Zorile Albe, Chettusia, Constanta, Mamaia, Olimp, Neptun, Jupiter, Saturn, Costinesti, Mangalia, Donau, Donaudelta, Gura Portitei, Mila 23, Murighiol, Sulina, Tulcea, Karper, MeervalAlba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasud, Botosani Braila, Brasov, Buzau, Calaras, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedint, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea
Sarichioi een paradijs op aarde

Moerasschildpad

De Europese moerasschildpad is een soort uit de familie moerasschildpadden.

Deze schildpad heeft een erg rond en vrij bol schild dat meestal zeer donkerbruin tot zwart is, en de zwarte huid op de poten, staart, flanken en nek is dichtbezaaid met kleine onregelmatige vlekken waaraan de soort makkelijk te herkennen is. Jongere dieren hebben een bruingroen schild en grotere heldere vlekken op de huid.

De rugschildplaten hebben een lichte lijnentekening vanuit een hoek van de schildplaat naar de overige delen zodat deze iets weg heeft van een diamanttekening. De kop heeft oranjerode ogen en het lijf relatief kleine poten met korte zwemvliezen, wat verraadt dat de soort niet zo aan water gebonden is. De lengte bedraagt maximaal 30 centimeter en de schildpad dan ongeveer een kilo zwaar. Exemplaren in meer gematigde streken blijven overigens kleiner rond 20 centimeter schildlengte. De vrouwtjes hebben een kortere staart maar worden groter.

Het is een typische moerasschildpad die zowel in het water als op het land uit de voeten kan en deze soort zont het grootste deel van de dag om als hij opgewarmd te gaan jagen, wat meestal in het water gebeurt. De Europese moerasschildpad leeft in kleine groepjes en is zeer schuw; bij verstoring duikt de hele groep onder en verschuilt zich urenlang alvorens weer tevoorschijn te komen.

Deze soort is omnivoor en op het menu staan voornamelijk visjes, kikkers, salamnders en weekdieren zoals slakken, soms ook wel waterplanten. De eieren komen alleen uit bij een temperatuur van rond de 25 graden Celsius gedurende 2,5 maanden.